08 października 2023

Soczysta pierś indycza z worka


około 1 kg piersi z indyka 
olej 3 ziarna ( Kujawski ) 
1 łyżka przyprawy do kurczaka ( Knorr ) 
przyprawy - słodka papryka , ostra papryka , majeranek , sól , pieprz biały mielony
1 worek do pieczenia mięsa+klips

Pierś z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego , oprószamy obficie przyprawami , polewamy olejem . 


Gotową pierś przekładamy do worka , zamykamy , robimy kilka dziurek . Worek wkładamy do naczynia żaroodpornego . Tak przygotowane mięso pozostawiamy na około 3 do 6 godzin . 
Po upływie tego czasu przekładamy do piekarnika , pieczemy w temperaturze 170-180 °C przez 70 do 80 minut następnie otwieramy worek i wkładamy ponownie do piekarnika na 20 minut . 

Mięso przed pieczeniem
Mięso po upieczeniu 

Po upieczeniu pierś kroimy na grube plastry możemy polać powstałym sosem . 
 

03 października 2023

Owsianka z lodami , bananem i bakaliami


2 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki ziemnej wody 
6 łyżek płatków owsianych 
1 banan 
1 gałka ulubionych lodów
1 łyżeczka rodzynek
1 łyżeczka migdałów 

W garnku za gotujemy mleko , wodę dostajemy płatki owsiane , gotujemy za zagotowania . Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut . Wyłączamy gaz i pozostawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia . 
Po upływie tego czasu owsiankę przekładamy do miseczki dodajemy gałkę ulubionych lodów ( u mnie bakaliowe ) , pokrojonego banana i posypujemy bakaliami . 

Owsiankę podajemy od razu po przygotowaniu . 
Owoce możemy zmienić na inne nasze ulubione i pominąć bakalie . 

29 września 2023

Placuszki bananowe na mące żytniej

Placuszki bananowe idealne na śniadanie , obiad w domu czy w drodze a może i nawet w pracy . 
Idealnie smakują z owocami , musem , dżemem . Smakują dużym i małym łasuchom.


3 bardzo dojrzałe banany 
2 duże jajka 
200 ml mleka 
2 łyżka cukru pudru
1 małą łyżeczka proszku do pieczenia 
1 małą łyżeczka mielonego cynamonu 
200 - 250 g mąki żytniej (typ 720)

Banana rozgniatamy widelcem na gęstą papkę . 
Mąkę , proszek do pieczenia , cynamon przesiewamy przez sitko do większej miski . Do całości wbijamy jajko , wlewamy mleko i dokładamy banany . Delikatnie mieszamy dosypując mąkę (gęstość taka by ciasto delikatnie spływało z łyżki) .


Gotowe ciasto pozostawiamy na około 1 godzinkę . Po upływie czasu placuszki smażymy na suchej patelni (możemy użyć niewielkiej ilości oleju) . 
Gdy nasze placuszki zaczną robić się złote na bokach to pora obrócić i piec z drugiej strony na złoty kolor . 


Gotowe placuszki bananowe idealnie smakują na ciepło .

U mnie dziś zagościł mus owocowy podawany na ciepło lub zimno .