19 listopada 2023

Rolada biszkoptowa z jabłkami


4 jajka 
70 g (4 łyżki) cukru
8 g (1 mała łyżka) cukru waniliowego 
80 g (4 łyżki) mąki pszennej 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 
700 g jabłek szampion
cynamon mielony 
1 litrowy słoik prażonej jabłek 
  DODATKOWO  
cukier puder do posypania 

Jabłka obieramy , wycinamy gniazda nasienne następnie kroimy 
w około pół centymetrowe plastry . 
Blaszkę od piekarnika (wymiary około 30x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia układamy na nim plastry jabłkowe posypujemy cynamonem . Odkładamy na bok .


Jajka wlewamy do misy miksera i ubijamy na puszystą jasną masę następnie obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze i małymi partiami dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę . Gotowe ciasto mieszamy delikatnie jeszcze kilka razy najlepiej drewnianą łyżką . Wylewamy delikatnie na jabłka i wyrównujemy by wszystkie były zakryte . 
 

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 ºC 
około 35-40 minut (góra-dół) .
Po upieczeniu ciasto od razu wyciągamy z piekarnika , delikatnie obracamy by jabłka były na górze , szybko smarujemy prażonymi jabłkami i ciasno zwijamy (tak by koniec ciasta był na dolej części rolady) . Zawijamy delikatnie w ręcznik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Najlepiej na całą noc . 


Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem . 
 
Przepis na moje jabłka prażone znajdziecie na blogu - Przetwory etykiety "Jabłka"


14 listopada 2023

Gulasz domowy


1 kg łopatki wieprzowej
50 g margaryny  
około 1/2 zimnej wody 
1 liść laurowy 
2 łyżki przyprawy do mięs (Knorr)
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 
1/2 łyżeczki papryki węgierskiej 
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 
przyprawy - majeranek , ostra papryka , 
300 ml zimnej wody 
5 łyżek mąki pszennej 
1 mała łyżka śmietany 18 % 
szczypta soli 

Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę . W garnku roztapiamy margarynę , dorzucamy mięso i smażymy do momentu jak mięso będzie miało ładny brązowy kolor (czym lepiej przysmażone mięso tym lepszy kolor sosu) . 


Gdy mięso mamy ładnie usmażone dolewamy zimną wodę , tyle by mięso było zalane lecz nie pływało , dokładamy liść laurowy . Całość dokładnie mieszamy , pozostawiamy do zagotowania następnie zmniejszamy ogień i dusimy około 40 minut do miękkości mięsa . W między czasie w innym naczyniu robimy zawiesinę z mąki oraz wody . Do naczynia wlewamy wodę dosypujemy mąkę , szczyptę soli oraz śmietanę wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.  Po upływie tego czasu gdy mięso się dusiło możemy dolać odrobinę wody (jeśli gulasz nam za bardzo zgęstniał) ponownie zagotowujemy , wlewamy naszą zawiesinę z mąki oraz wody (nie musimy wlewać całości , wlewamy tyle na ile chcemy mieć gęsty gulasz) . Na koniec zagotowujemy oraz doprawiamy do smaku pieprzem i innymi przyprawami .

Gotowy gulasz podajemy z kluskami , ziemniakami , kasza oraz z buraczkami czy też z ulubioną surówka . 


09 listopada 2023

Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem konserwowym


250 g śledzia w oleju
3 jajka 
1 duży ogórek konserwowy
2 łyżki szczypiorku 
1 duża łyżka majonezu 
pieprz

Śledzia płuczemy i moczymy chwilę w wodzie . Po upływie tego czasu śledzia kroimy w załóż na pół i w plasterki . Jajka kroimy w średnia kostkę . Ogórka w drobną kostkę . Szczypiorek drobno siekamy . Wszystko przekładamy do jednej miski . 


Do śledzia z dodatkami dodajemy majonez i pieprz do smaku , dokładnie mieszamy . 
Gotową sałatkę schłodzić przed podaniem .