20 maja 2024

Kotlety z piersi kurczaka


2 duże piersi z kurczaka
przyprawy- sól , pieprz biały , papryka słodka , curry
jajko do panierowana
bułka tarta do panierowana
1 łyżka czarnuszki

Pierś z kurczaka rozcinamy jak na kotlety , delikatnie rozklepujemy , posypujemy przyprawami , delikatnie wklepując w mięso .
Tak przygotowane kotlety pozostawiamy około 20 minut do przegryzienia . 


Po upływie tego czasu panierujemy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej wymieszanej z czarnuszką . 


Tak przygotowane kotlety smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju . 

Gotowe kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami oraz surówka . 

15 maja 2024

Owsianka z bananem i bakaliami


 2 porcje 

500 ml mleka 1,5%
50 g płatków owsianych
szczypta soli
2 banany
1 łyżka migdałów
1 łyżka wiórków kokosowych
20 sztuk rodzynek 

Do garnka wlewamy mleko , zagotowujemy do całości wsypujemy płatki owsiane i gotujemy około 7 minut , dodajemy szczyptę soli . 
Owsiankę nakładamy do miski podajemy z pokrojonym w plastry bananem i posypane bakaliami .


Gotową owsiankę możemy ugotować dzień prędzej a rano tylko podgrzać. 


06 maja 2024

Cytrynowe cake pops

250 g cytrynowego ciasta 
40 g białej roztopionej czekolady 
50 g mascarpone 

DODATKOWO
150 g białej czekolady 
około 15 patyczków do lizaków 
cukierkowe ozdoby / skórka z cytryny 

Ciasto cytrynowe (u mnie babka z przepisu:
kruszyny w dość drobno, następnie dodajemy roztopioną białą czekoladę oraz mascarpone . Mieszamy by uzyskać dość mokre ciasto .


Z gotowego ciasta formujemy około 20-25 g kulki do których wbijamy patyczki , końcówki zanurzamy w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej (150 g). Gotowe coke popsy wkładamy na około godzinę do lodówki.


Po upływie tego czasu roztapiamy ponownie czekoladę i zanurzamy schłodzone cake popsy , delikatnie szczepując nadmiar czekolady. 
Polane czekolada odkładamy na papier do pieczenia , posypujemy starą skórka cytryny lub cukierkowymi dekoracjami , pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia .