24 maja 2024

Karkówka pod cebulową pierzynką z pieczarkami

 


1 kg karkówki
2 duże cebule 
100 g smażonych pieczarek 
2 liście laurowe 
150 ml zimnej wody 
10 łyżek oleju 
1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 
przyprawy- peklo sól , pieprz czarny , słodka papryka , majeranek

Karkówkę kroimy na około 5 cm plastry , posypujemy z każdej strony przyprawami (oprócz pieprzu grubo mielonego) . Przekładamy do naczynia żaroodpornego , szczelnie przykrywamy i pozostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu . 


Po upływie tego czasu mięso obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni do zamknięcia mięsa (około 10 minut z każdej strony) . W międzyczasie odbieramy i kroimy w piórka cebulę . 


Gotowe mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego , zasypujemy cebula na górę pieczarki oraz liście laurowe ,  posypujemy grubo mielony pieprz . Na koniec wlewamy wodę z tłuszczem z patelni (na patelnię na której smażyli mięso wlewamy wodę , zagotowujemy) . Przykrywamy szczelnie i pieczemy 2 godziny w 150 °C (opcja gora-dół) . 


20 maja 2024

Kotlety z piersi kurczaka


2 duże piersi z kurczaka
przyprawy- sól , pieprz biały , papryka słodka , curry
jajko do panierowana
bułka tarta do panierowana
1 łyżka czarnuszki

Pierś z kurczaka rozcinamy jak na kotlety , delikatnie rozklepujemy , posypujemy przyprawami , delikatnie wklepując w mięso .
Tak przygotowane kotlety pozostawiamy około 20 minut do przegryzienia . 


Po upływie tego czasu panierujemy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej wymieszanej z czarnuszką . 


Tak przygotowane kotlety smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju . 

Gotowe kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami oraz surówka . 

15 maja 2024

Owsianka z bananem i bakaliami


 2 porcje 

500 ml mleka 1,5%
50 g płatków owsianych
szczypta soli
2 banany
1 łyżka migdałów
1 łyżka wiórków kokosowych
20 sztuk rodzynek 

Do garnka wlewamy mleko , zagotowujemy do całości wsypujemy płatki owsiane i gotujemy około 7 minut , dodajemy szczyptę soli . 
Owsiankę nakładamy do miski podajemy z pokrojonym w plastry bananem i posypane bakaliami .


Gotową owsiankę możemy ugotować dzień prędzej a rano tylko podgrzać.