02 sierpnia 2024

Koktajl z kiwi i gruszki


300 ml kefiru
200 ml mleka 1,5% bez laktozy
2 sztuki kiwi 
1 duża gruszka(konferencja)
1 banan 

Kefir mieszamy z mlekiem . Owoce kroimy w grubą kostkę , przekładamy do blendera kielichowego , wlewamy odrobinę 
kefiru z mlekiem , blendujemy tak by nie było widać kawałków owoców . Zblendowane owoce mieszamy resztką mieszanki 
kefiru z mlekiem . 
Gotowy koktajl przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce . 

30 lipca 2024

Parówka z jajem


2 parówki 
2 jajka 
2 łyżki masła
1/4 małej cebuli 
kawałek papryki 
1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku
sól 
biały pieprz mielony 

Parówki nacinamy po środku tak by nie przeciąć końcówek . W środek wbijamy dwie wykałaczki tak by je rozszerzyć . Smażymy na maśle do lekkiego podsmażenia , następnie obracamy na drugą stronę , wyciągamy wykałaczki . Do środka wbijamy po jednym jajku posypujemy solą i białym pieprzem .


Gdy jajka zaczynają się ścinać dodajemy do nich odrobinę warzyw , przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy do momentu ścięcia się białka jajka . 
Gotowe parówki z jajkiem posypujemy obficie szczypiorkiem .

28 lipca 2024

Kluski z zielonego groszku


450 g mrożone groszku
około 70 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól 

Groszek gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą . Odcedzony groszek blendujemy blenderem ręcznym na gładką masę , dodajemy jajko , mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy jednolite ciasto . 
Z gotowego ciasta lepimy kluski . 
Gotowe kluski gotujemy we wrzącej wodzie to wypłynięcia następnie zmniejszamy gaz tak by się gotowały a nie wrały i gotujemy około 7 minut .