10 sierpnia 2024

Kalafior z bułką tartą


1 średni kalafior 
5 łyżek masła 
2-3 łyżki bułki tartej
przyprawy-sól, pieprz biały, cukier

Kalafiora rozdrabniamy na mniejsze różyczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem dużej szczypty cukru. 
Po ugotowaniu odcedzamy do gorącego kalafiora dorzucamy masło. Czekamy by się rozpuściło, dokładamy bułkę tartą , smażymy na małym ogniu do ze złocenia się bułki tartej .
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem . 

05 sierpnia 2024

Wrap z kurczakiem w panko, jajkiem i warzywami


KURCZAK
2 piersi z kurczaka
przyprawy- słodka i ostra papryka , curry , zioła prowansalskie , 
pieprz biały , sól 
jajka do panierowana 
panierka panko do panierowana 
olej do smażenia 

4 liście sałaty zielonej
2 mały pomidorek
1/4 malutkiej czerwonej cebuli
2 małe ogórek konserwowy
2 jajka
1 mała łyżeczka masła 
2 placki tortilla 


Kurczaka oprószamy przyprawami pozostawiamy chwilę do przegryzienia .


Po upływie tego czasu panierujemy w rozbełtanym jajku , panierce panko .



Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor . Po usmażeniu prosimy w szerokie paski .

 

Na osobnej patelni roztapiamy masło i smażymy 2 jajka ze szczyptą soli (tak jak jajecznica) .
Placki tortilla podpiekamy chwilę na suchej i dobrze rozgrzanej 
patelni .


Na podopieczne tortille układamy zieloną sałatę , usmażony kurczak w panko , jajecznicę , cebulę w piórka , ogórki konserwowe pokrojone w paski a na górę plastry pomidora .
Następnie tortellini zwijamy ciasno (następnie dół a później boki) i spinamy wykałaczką . 

 

02 sierpnia 2024

Koktajl z kiwi i gruszki


300 ml kefiru
200 ml mleka 1,5% bez laktozy
2 sztuki kiwi 
1 duża gruszka(konferencja)
1 banan 

Kefir mieszamy z mlekiem . Owoce kroimy w grubą kostkę , przekładamy do blendera kielichowego , wlewamy odrobinę 
kefiru z mlekiem , blendujemy tak by nie było widać kawałków owoców . Zblendowane owoce mieszamy resztką mieszanki 
kefiru z mlekiem . 
Gotowy koktajl przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce .