13 sierpnia 2024

Kapuśniak


1 żeberko ekstra mięsne
2 kości ze schabu
2 porcje rosołowe 
1 szyja z indyka 
3 marchewki
2 pietruszki 
1/4 selera 
1 mała cebula 
1 zielona część z pora
2 liście laurowe
4 kuli ziela angielskiego
6 kulek pieprzu
około 2 litrów wody 
4 średniej wielkości ziemniaki 
1/2 małej główki kapusty białej 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
mała szczypta kminku 
szczypta mielonego ziela angielskiego
przyprawy- pieprz , sól , maggi

Mięso z marchewką, pietruszka, selerem, porem , opaloną cebulą oraz liściem laurowy, kulkami pieprzu i ziela angielskiego przekładamy do garnka , zalewamy wodą tyle by mięso było delikatnie przykryte . Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy około 4 godziny. 
W między czasie kroimy drobno kapustę, kroimy w średnia kostek ziemniaki.
Po upływie tego czasu przecedzamy rosół przez sitko, dokładamy kapustę oraz ziemniaki , gotujemy do miękkości . Do rosołu dodajemy pokrojone w kostkę warzywa z zupy oraz obrane mięso z żeberka . Doprawiamy do smaku solą , maggi , pierzem , kminkiem i mielonym ziele angielskie . Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki . Zagotowujemy. 

10 sierpnia 2024

Kalafior z bułką tartą


1 średni kalafior 
5 łyżek masła 
2-3 łyżki bułki tartej
przyprawy-sól, pieprz biały, cukier

Kalafiora rozdrabniamy na mniejsze różyczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem dużej szczypty cukru. 
Po ugotowaniu odcedzamy do gorącego kalafiora dorzucamy masło. Czekamy by się rozpuściło, dokładamy bułkę tartą , smażymy na małym ogniu do ze złocenia się bułki tartej .
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem . 

05 sierpnia 2024

Wrap z kurczakiem w panko, jajkiem i warzywami


KURCZAK
2 piersi z kurczaka
przyprawy- słodka i ostra papryka , curry , zioła prowansalskie , 
pieprz biały , sól 
jajka do panierowana 
panierka panko do panierowana 
olej do smażenia 

4 liście sałaty zielonej
2 mały pomidorek
1/4 malutkiej czerwonej cebuli
2 małe ogórek konserwowy
2 jajka
1 mała łyżeczka masła 
2 placki tortilla 


Kurczaka oprószamy przyprawami pozostawiamy chwilę do przegryzienia .


Po upływie tego czasu panierujemy w rozbełtanym jajku , panierce panko .



Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor . Po usmażeniu prosimy w szerokie paski .

 

Na osobnej patelni roztapiamy masło i smażymy 2 jajka ze szczyptą soli (tak jak jajecznica) .
Placki tortilla podpiekamy chwilę na suchej i dobrze rozgrzanej 
patelni .


Na podopieczne tortille układamy zieloną sałatę , usmażony kurczak w panko , jajecznicę , cebulę w piórka , ogórki konserwowe pokrojone w paski a na górę plastry pomidora .
Następnie tortellini zwijamy ciasno (następnie dół a później boki) i spinamy wykałaczką .