1 żeberko ekstra mięsne
2 kości ze schabu
2 porcje rosołowe
1 szyja z indyka
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1 mała cebula
1 zielona część z pora
2 liście laurowe
4 kuli ziela angielskiego
6 kulek pieprzu
Około 2 litrów wody
4 średniej wielkości ziemniaki
1/2 małej główki kapusty białej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
mała szczypta kminku
szczypta mielonego ziela angielskiego
przyprawy-pieprz, sól, maggi
Mięso z marchewką, pietruszka, selerem, porem, opaloną cebulą oraz liściem laurowy, kulkami pieprzu i ziela angielskiego przekładamy do garnka,zalewamy wodą tyle by mięso było delikatnie przykryte . Zagotowujemy, zmiejszamy gaz i gotujemy około 4 godziny.
W między czasie kroimy drobno kapustę, kroimy w średnia kostek ziemniaki.
Po upływie tego czasu przedzamy rosół przez sitko, dokładamy kapustę oraz ziemniaki, gotujemy do miękkości. Do rosołu dodajemy pokrojone w kostkę warzywa z zupy oraz obrane mięso z żeberka. Doprawiamy do smaku solą, maggi, pierzem, kminkiem i mielonym ziele angielskie . Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zagotowujemy.