23 sierpnia 2024

Muffinki orzechowe


200 g mąki pszennej 
1 budyń orzechowy 
3 jajka (M)
30 g mielonych orzechów 
20 g migdałów 
20 g pokruszonej czekolady 
100 ml mleka 2%
150 ml oleju rzepakowego 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
100 g cukru 

Suche składniki mieszamy w jednej misce . 
Mokre składniki w drugiej , osobnej misce , mieszamy do zjednolicenia . 
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do wymieszania się składników z pomocą rózgi kuchennej lub drewnianej łyżki .
Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papilotkami foremki na muffinki . Pieczemy około 30 do 40 minut w temperaturze 170 °C . Po upieczeniu wyciągamy muffinki z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia , następnie oprószamy cukrem pudrem . 

22 sierpnia 2024

Sos koperkowy


500 ml bulionu/czystego rosołu 
200 ml zimnej wody
100 śmietanki 18%
3 płaskie łyżki mąki pszennej 
duży pęczek koperku
sól i pieprz biały
kilka kropel maggi 

Do garnka wlewamy bulion/wywar zagotowujemy . 
W międzyczasie czasie zimna wodą mieszamy ze śmietanką , 
mąka i dokładnie mieszamy . Gdy bulion/wywar mamy zagotowany wlewamy mieszankę wody ze śmietanką , dokładamy posiekany koperek , zagotowujemy i chwilę gotujemy do zgęstnienia sosu . Doprawiamy do smaku przyprawami . 

13 sierpnia 2024

Kapuśniak


1 żeberko ekstra mięsne
2 kości ze schabu
2 porcje rosołowe 
1 szyja z indyka 
3 marchewki
2 pietruszki 
1/4 selera 
1 mała cebula 
1 zielona część z pora
2 liście laurowe
4 kuli ziela angielskiego
6 kulek pieprzu
około 2 litrów wody 
4 średniej wielkości ziemniaki 
1/2 małej główki kapusty białej 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
mała szczypta kminku 
szczypta mielonego ziela angielskiego
przyprawy- pieprz , sól , maggi

Mięso z marchewką, pietruszka, selerem, porem , opaloną cebulą oraz liściem laurowy, kulkami pieprzu i ziela angielskiego przekładamy do garnka , zalewamy wodą tyle by mięso było delikatnie przykryte . Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy około 4 godziny. 
W między czasie kroimy drobno kapustę, kroimy w średnia kostek ziemniaki.
Po upływie tego czasu przecedzamy rosół przez sitko, dokładamy kapustę oraz ziemniaki , gotujemy do miękkości . Do rosołu dodajemy pokrojone w kostkę warzywa z zupy oraz obrane mięso z żeberka . Doprawiamy do smaku solą , maggi , pierzem , kminkiem i mielonym ziele angielskie . Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki . Zagotowujemy.