27 sierpnia 2024

Zapiekanka kebab


1 półbagietka
3 duże łyżki ketchupu (Heinz)
50 g pieczarek podsmażonych
3 łyżki kebabu drobiowego 
8 łyżek tartej mozzarelli 
kilka plastrów ogórka kanapkowego 
3 mini pomidorki 
prażona cebula 
2 plastry białej cebuli 

Półbagietkę przecinamy wzdłuż każdą część smarujemy ketchupem i delikatnie posypujemy mozzarellą . 


Na posmarowaną i posypaną mozzarellą bagietkę wykładamy drobiowego kebaba wymieszanego pieczarkami i posypujemy resztą sera .


Gotową zapiekankę zapiekamy w temperaturze 200 °C przez 
około 7 minut do ładnego rozpuszczenia się sera . 

Na zapiekankę układamy pokrojone w kawałki kanapkowe ogórki , pół piórka cebulę oraz pomidory pokrojone w plastry . Polewamy ulubionym sosem , można posypać posiekaną natką pietruszki i prażoną cebulką .


Przepis na domowego kebaba drobiowego którego użyłam w przepisie znajdziecie pod likiem.: 
https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/05/domowy-kebab-drobiowy.html

Przepis na domowe ogórki kanapkowe którego użyłam w przepisie znajdziecie pod likiem.: 

23 sierpnia 2024

Muffinki orzechowe


200 g mąki pszennej 
1 budyń orzechowy 
3 jajka (M)
30 g mielonych orzechów 
20 g migdałów 
20 g pokruszonej czekolady 
100 ml mleka 2%
150 ml oleju rzepakowego 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
100 g cukru 

Suche składniki mieszamy w jednej misce . 
Mokre składniki w drugiej , osobnej misce , mieszamy do zjednolicenia . 
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do wymieszania się składników z pomocą rózgi kuchennej lub drewnianej łyżki .
Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papilotkami foremki na muffinki . Pieczemy około 30 do 40 minut w temperaturze 170 °C . Po upieczeniu wyciągamy muffinki z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia , następnie oprószamy cukrem pudrem . 

22 sierpnia 2024

Sos koperkowy


500 ml bulionu/czystego rosołu 
200 ml zimnej wody
100 śmietanki 18%
3 płaskie łyżki mąki pszennej 
duży pęczek koperku
sól i pieprz biały
kilka kropel maggi 

Do garnka wlewamy bulion/wywar zagotowujemy . 
W międzyczasie czasie zimna wodą mieszamy ze śmietanką , 
mąka i dokładnie mieszamy . Gdy bulion/wywar mamy zagotowany wlewamy mieszankę wody ze śmietanką , dokładamy posiekany koperek , zagotowujemy i chwilę gotujemy do zgęstnienia sosu . Doprawiamy do smaku przyprawami .