11 października 2024

Zapiekanka jak dawniej


1 półbagietka
4 duże łyżki ketchupu (Heinz)
300 g pieczarek 
1 łyżeczka masła 
1 mała biała cebula 
8 łyżek tartej mozzarelli 
przyprawy- sól, pieprz, gałka muszkatołowa  

Na patelni roztapiamy mało dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule , smażymy na złoty kolor . Gdy cebula jest ze złocona dodajemy do niej starte na dużych oczkach pieczarki . Dusimy do odparowania wody , na koniec doprawiamy do smaku przyprawami . Odkładamy do lekkiego przestygnięcia .
Półbagietkę przecinamy wzdłuż każdą część smarujemy 
ketchupem i delikatnie posypujemy mozzarellą . 


Na posmarowaną i posypaną mozzarellą bagietkę wykładamy pieczarki , posypujemy resztą sera . 


Gotową zapiekankę zapiekamy w temperaturze 200 °C przez 
około 7 minut do ładnego rozpuszczenia się sera . 

Zapiekankę polewamy ulubionym sosem , można posypać posiekaną natką pietruszki i prażoną cebulką .

08 października 2024

Pasta jajeczna z serkiem topionym


4 jajka ugotowane na twardo 
2 trójkąty serka topionego śmietankowego 
2 trójkąty serka topionego ziołowego 
1 duża łyżka posiekanego koperku 
przyprawy- sól , pieprz , ostra papryka 

Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczka , dokładamy serek topiony , całość dokładnie rozgniatamy 
widelcem . Do całości dodajemy koperek oraz 
majonez , doprawiamy do smaku i mieszamy 
dokładnie . Pastę pozostawiamy chwilę do przegryzienia . 

Pastę podajemy na toście , kromce chleba lub na podsmażonej na maśle tortilli z ulubionymi 
warzywami . 

04 października 2024

Zupa pomidorowa z ryżem


około 1,5 litry czystego rosołu
1/2 litra domowego przecieru pomidorowego
3 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
130 g suchego ryżu białego 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
przyprawy- sól , pieprz , maggi 

Czysty rosół przelewamy do garnka , zagotowujemy dodajemy przepłukany ryż i gotujemy około 7 minut po upływie tego czasu dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy do miękkości ryżu . Do całości dodajemy pokrojone ugotowane warzywa , posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku , zagotowujemy .