08 listopada 2024

Czosndog


1 bagietka czosnkowa
2 łyżki tartej mozzarelli
1 długa lub 2 krótkie parówki
3 plastry ogórka kanapkowe
1 plaster cebuli 
2 pomidorki koktajlowe
ketchup
sos belgijski
prażona cebulka

Parówkę gotujemy do zagotowania wody następnie wyłączamy gaz 
i czekamy około 7 minut .
Surowa bagietkę nacinamy wzdłuż i pieczemy w nagrzanym piekarniku do zezłocenia. 
Gdy bagietkę mamy gotową na dno wykładamy większą połowę sera , zapiekamy . 


Na upieczoną bagietkę i zapieczony ser układamy parówkę , posypujemy resztą sera , zapiekamy 10 minut . 


Po upływie tego czasu na bagietkę z parówka układamy drobno pokrojone ogórki , cebulkę i pomidorki w plasterki. Całość polewamy sosami i posypujemy prażona cebulką . 


Sos belgijski kupiłam na Stacji paliw-Orlen.

02 listopada 2024

Nuggetsy z kurczaka


2 piersi z kurczaka 
2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki 
1 średnia czerwona cebula 
2 jajka 
4 łyżki mąki ziemniaczanej  
przyprawy- curry , ostra papryka , słodka papryka , 
pieprz biały , sól , maggi  

olej rzepakowy do smażenia  

Kurczaka kroimy w grubą kotkę , oprószamy obficie przyprawami , pozostawiamy chwilę do przegryzienia .


Następnie kurczaka , ugotowanego ziemniaka , czerwoną cebule oraz jajka przekładamy do blendera kielichowego , blendujemy na drobną 
i gładką masę .


Do całości dokładamy mąkę ziemniaczaną , mieszamy do zjednolicenia się masy , doprawiamy do smaku (ja osobiście smażę jednego i doprawiam) . 


Z gotowej masy formujemy małe klopsiki na kształt nuggetsa (by było nam łatwiej formować nuggetsy , zwilżamy ręce w oleju) .
Smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na złoty kolor . 

Gotowe nuggetsy podajemy z ulubioną surówką , dodatkami .
U mnie zagościła surówka Colesław .
link do mojego przepisu.:

29 października 2024

Sos pomidorowy


0.5 litra wywaru lub bulionu 
1 mały liść laurowy 
2 kulik ziela angielskiego 
4 ziarna pieprzu czarnego 
190 g przecieru pomidorowego 
100 ml zimnej wody 
1 duża łyżka śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej 
duża szczypta cukru 
przyprawy- sól , pieprz , papryka słodka , papryka ostra 

Do garnka wlewamy wywar lub bulion , zagotowujemy dodając kulki ziela angielskiego , ziarna pieprzu czarnego oraz liścia laurowego . Do całości dokładamy przecier pomidorowy i całość dokładanie mieszamy , zmniejszamy gaz , gotujemy około 7 minut . Po upływie tego czasu dolewamy rozmieszaną w zimnej wody , mąkę oraz śmietanę , dokładnie mieszamy . Całość doprawimy do smaku przyprawami i ponownie zagotowujemy . 
Sos podajemy na ciepło .

Gotowy sos jest idealny do gołąbków , kasz , pulpetów i mięs .