10 kwietnia 2025

Pasztet z kaczki


około 2 kg kaczki 
3 udka z kurczaka 
500 g wątróbki drobiowe 
3 marchewki 
2 pietruszki 
2 cebule białe 
1/2 korzenia selera 
2 ząbki czosnku 
2 łyżki Vegety 
kilka ziaren pieprzu czarnego 
kilka ziaren ziela angielskiego 
2 liście laurowe 
1 duża czerstwa bułka 
około 200-300 ml bulionu 
2 jajka (M)

PRZYPRAWY DO PASZTETU 
2 łyżki czarnego pieprzu 
1 1/2 łyżki soli kuchennej 
1 mała łyżka majeranku 
1 duża szczypta gałki muszkatołowej 

Do garnka przekładamy pokrojoną na mniejsze części kaczkę dokładamy obronę warzywa (marchewką , seler , pietruszkę , 
cebulę- pokrojoną na pół ) oraz nie obrany rozgnieciony czosnek .
Zalewamy ciepłą lecz nie wrzącą wodą , dokładamy przyprawę w ziarna , Vegeta oraz liść laurowy ,  zagotowujemy . Po zagotowaniu zmniejszamy gaz i gotujemy około półtorej do dwóch godzin . Po upływie tego czasu dokładamy udka z kurczaka i gotujemy 40 minut . Gdy mięso mamy ugotowane wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Zimne mięso obieramy z kości i skóry .
Drobiową wątróbkę przekładamy do osobnego garnka , zalewamy gorącym wywarem z kaczki ,  zagotowujemy . Wyłączamy gaz i pozostawiamy na około 15 minut . Po upływie tego czasu wątróbkę wyjmujemy z wywaru . 
W osobnej misce moczymy w wywarze czerstwą bułkę .
Gdy mięso mamy zimne mieliśmy wraz z wątróbką , marchewką (ugotowaną w wywarze) oraz namoczoną czerstwą bułkę . 
Mielimy dwukrotnie na najmniejszym sicie (fi 4) . 
Do zmielonego mięsa dodajemy rozbite jajka , przyprawy oraz około 200 ml zimnego wywaru (tyle by pasztet wyszedł nam luźny , 
mazisty) .


Gotowy pasztet przekładamy do formy (u mnie małe aluminiowe włożyłam około 700 g mięsa na pasztet) .
Delikatnie wyrównujemy górę oraz delikatnie potrząsa my formą . 


Pasztet pieczemy w temperaturze 180 °C przez 50 minut w kąpieli wodnej następnie 30 minut bez kąpieli .
Po upieczeniu pasztet wyjmujemy od razu z piekarnika 
i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia . Następnie upieczony pasztet pozostawiony na 24 godziny w chłodnym miejscu 
(na przykład w lodówce) .


Gotowy pasztet podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie cebula drobno siekaną .

Pasztet zagościł również w słoiku . 
Gotowe słoiki gotowałam od zimnej wody od zagotowania 40 minut . Następnie pozostawiam w garnku do całkowitego wystudzenia . 

03 kwietnia 2025

Żeberko wędzone


 PRZEPIS NA 1 KG ŻEBEREK 

pieprz ziołowy 
majeranek 
20 g peklosoli

Żeberka myjemy i pozostawiamy do osuszenia . Następnie posypujemy , nacieramy mieszanką przypraw z peklosolą . 
Żeberko układamy na gazie naciągniętej na naczynie żaroodporne i peklujemy około 12 godzin w lodówce . 


Po upływie tego czasu wędzimy żeberko w temperaturze 40 
°C przez 4 godziny . 

31 marca 2025

Polędwica łososiowa


  NA 800 G MIĘSA  

1 litr wody 
1,5 g ziaren ziela angielskiego
0,2 g liścia laurowego 
10 g czosnku 

+ 55 g peklosoli 

Z jednego litra wody odlewamy około 300 mililitrów i zagotowujemy 
z dodatkiem ziaren ziela angielskiego + liścia laurowego + rozgnieciony (nie obrany) czosnek .
Po zagotowaniu gotować 5 minut , następnie pozostawić około 15 minut . 
Później łączymy z resztą wody + peklosól i dokładnie mieszamy .
Zalewę odkładamy do całkowitego wystygnięcia .


W między czasie schab   oczyszczamy ze wszystkiego !! przekładamy do ciasnego naczynia i zalewamy zimną zalewą .
Peklujemy około 6 dni , następnie wędzimy w temperaturze 50 - 60 °C przez około 5 godzin (można 4 godziny) .
Gotowe schaby zawieszamy w chłodne miejsce na 24 godziny .