06 lipca 2025

Domowe lody wiśniowe


700 g wiśni mrożonych 
400 g jogurtu greckiego 
6 łyżek cukru pudru 

Do miski przekładamy mrożone wiśnie , wlewamy jogurt i blendujemy na gładką masę . Do całości wsypujemy cukier puder dokładnie mieszamy . Zamrażamy około 6 godzin . 

Gotowe lody przed podanie chwilę wyjmujemy z zamrażarki i podajemy z ulubionym dodatkami . 

30 czerwca 2025

Ogórki kiszone


ogórki gruntowe 
czosnek 
koperek 
korzeń chrzanu 
liść chrzanu 

ZALEWA 
1 litr gorącej wody 
15 g soli kuchennej 

Na dno słoika wkładamy 2 ząbki czosnku przekrojonego na plastry, 3 gałązki kopru oraz 3 małe kawałki pokrojonego chrzanu. Następnie układamy ciasno dobrze umyte ogórki gruntowe 
(jasną stroną do dołu) . 
Na górę słoika układamy kawałek liścia chrzanu, ząbek czosnku przekrojonego na pół oraz kawałek kwiatka kopru.
Tak przygotowane ogórki zalewamy ciepłą zalewą (do gotującej wody wsypujemy sól, mieszamy do rozpuszczenia) .


Gotowe słoiki zakręcamy i zasłaniamy tak by nie dochodziło do nich światło, pozostawiamy 2 dni w temperaturze pokojowej. Po upływie dwóch dni słoiki przenosimy do chłodnego, zaciemnionego pomieszczenia. 
Ogórki są gotowe po około 3 tygodnia lecz najlepsze jak stoją parę miesięcy. 

 

25 czerwca 2025

Mięsne Raffaello w sosie migdałowym z porem i marchewką


PULPETY
500 g mięsa mielonego wieprzowego 
2 łyżki bułki tartej 
1 jajko 
15 całych migdałów 
przyprawy- sól, pieprz biały, tymianek 

SOS 
1 biała część pory 
2 cienkie marchewki 
2 łyżki mąki migdałowej 
50 ml śmietanki 30% 
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub koperku 
przyprawy- pieprz biały, sól 

Mięso mielone wraz z bułką tartą oraz jajkiem przekładamy do miski , doprawiamy przyprawami i wyrabiamy na jednolitą masę . W mięsa formujemy około 20-25 gramowe pulpety , w środek każdego pulpeta wkładamy jednego migdała , gotowe pulpety obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor . Po usmażeniu odkładamy na bok . 
Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w pół plasterki por oraz pokrojoną w plasterki marchewkę (jeżeli marchewkę mamy dość grubą kroimy w pół plasterki) dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut , często mieszając . Gdy warzywa mamy podsmażone , lekko miękkie dokładamy usmażone wcześniej pulpety , wlewamy śmietankę , posypujemy mąką migdałowa . Dokładnie i delikatnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut . Gdy całość mamy uduszona posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperku. 
Sos doprawiamy do smaku solą oraz obfita ilością pieprzu . Dokładnie mieszamy .