11 lipca 2025

Leniwe z ziemniakami


200 g sera 
400 g ziemniaków 
1 jajko 
5 g masła 
około 100 g mąki pszennej 
1 łyżeczka soli

Wszystko mielimy w maszynce do mielenia mięsa na sitku nr.8, dodajemy jajko, masło oraz mąkę (tyle by ciasto nie kleiło 
się do rąk) . 


Zagniata my na jednolite ciasto, formujemy wałek, ucinamy pod skosem małe kawałki.


Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie od wypłynięcia około 3 minut na małym ogniu.

Gotowe, ugotowane leniwe podajemy ze ze złoconą na maśle bułką tartą. 

06 lipca 2025

Domowe lody wiśniowe


700 g wiśni mrożonych 
400 g jogurtu greckiego 
6 łyżek cukru pudru 

Do miski przekładamy mrożone wiśnie , wlewamy jogurt i blendujemy na gładką masę . Do całości wsypujemy cukier puder dokładnie mieszamy . Zamrażamy około 6 godzin . 

Gotowe lody przed podanie chwilę wyjmujemy z zamrażarki i podajemy z ulubionym dodatkami . 

30 czerwca 2025

Ogórki kiszone


ogórki gruntowe 
czosnek 
koperek 
korzeń chrzanu 
liść chrzanu 

ZALEWA 
1 litr gorącej wody 
15 g soli kuchennej 

Na dno słoika wkładamy 2 ząbki czosnku przekrojonego na plastry, 3 gałązki kopru oraz 3 małe kawałki pokrojonego chrzanu. Następnie układamy ciasno dobrze umyte ogórki gruntowe 
(jasną stroną do dołu) . 
Na górę słoika układamy kawałek liścia chrzanu, ząbek czosnku przekrojonego na pół oraz kawałek kwiatka kopru.
Tak przygotowane ogórki zalewamy ciepłą zalewą (do gotującej wody wsypujemy sól, mieszamy do rozpuszczenia) .


Gotowe słoiki zakręcamy i zasłaniamy tak by nie dochodziło do nich światło, pozostawiamy 2 dni w temperaturze pokojowej. Po upływie dwóch dni słoiki przenosimy do chłodnego, zaciemnionego pomieszczenia. 
Ogórki są gotowe po około 3 tygodnia lecz najlepsze jak stoją parę miesięcy.