06 grudnia 2025

Uszka z mięsem i pieczarkami


CIASTO NA USZKA 
1/2 kg mąki  
około 200 ml ciepłej wody 
1 jajka 
sól 

FARSZ 
500 g ugotowane mięsa wieprzowego 
200 g pieczarek 
2 łyżki masła 
przyprawy- sól , pieprz , maggi , 
gałka muszkatołowa , słodka papryka 

Ciasto- mąkę przekładamy do miski dodajemy jajko i sól dolewamy wodę (ciasto powinno być miękkie) (możemy dolewać więcej wody lub dosypywać mąki wszystko zależy od rodzaju mąki) wyrabiamy tak długo żeby odklejało się nam od rąk i było jednolite .


Farsz- Pieczarki kroimy na plastry i smażymy na maśle do odparowania wody . Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia . Ugotowane mięso wraz z pieczarkami przekręcamy przez maszynkę do mięsa mielonego następnie doprawiamy do smaku przyprawami . 

Z ciasta urywamy kawałki i wałkujemy na grubość około 3 do 5 mm 
i wycinamy kółeczka u mnie średnica 2,5 cm (wycinam na pomocą formy zwanej pierożnicą) można większe (na przykład 4,5 cm czasami robię) nakładamy na środek odrobinę farszu kleimy jak pieroga i rogi sklejamy ze sobą .



Gotujemy we wrzącej osolonej i odrobinie oleju wodzie do momentu wypłynięcia później tylko 2 do 3 minut (zależy od wielkości naszych uszek) .


Gotowe uszka podajemy z barszczem lub podsmażoną na złoto cebulką .
Przepis na barszcz na blogu link poniżej.:

05 grudnia 2025

Buraczki z majonezem

Dziś przepis na nietypowe buraczki . 
Buraczki po ukraińsku w mojej wersji z dużą ilością czosnku oraz z odrobiną pikanterii. 
U mnie obowiązkowo goszczą na wigilijnym stole . 


1/2 kg ugotowanych buraków 
3 średnie ząbki czosnku 
1 łyżka majonezu 
sól i pieprz 

Zimne buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobne słupki . Do całości dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (można dać mniej , tyle ile lubimy) oraz majonez . 
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (duża ilość pieprzu) . 
Całość pozostawiamy na około 30 minut do przegryzienia . 

Gotowe buraczki pasują idealnie to mięs pieczonych , duszonych ale też idealnie pasują do ziemniaków z jajkiem sadzonym . 

29 listopada 2025

Rosół z pieczonego mięsa i warzyw


2 udka z kurczaka 
3 skrzydełka z kurczaka 
3 średniej wielkości marchewki 
1 duża pietruszka 
1 mały seler 
1/2 małej papryki czerwonej 
zielona część pory 
6 gałązek zielonej pietruszki 
3 gałązki zielonego selera 
około 1,5 litra zimnej wody 
6 ziaren pieprzu czarnego 
4 ziarna ziela angielskie 
1 duży liść laurowy 
3 kawałki suszonych grzybów leśnych 
2 łyżki Vegety 
zimna woda 
przyprawy- sól , pieprz biały , maggi 

Mięso wraz z warzywami układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 °C do ładnego ze zlecenia mięsa .
Następnie całość przekładamy do garnka dokładamy por , zieloną część selera oraz pietruszki , ziarna ziela angielskiego , ziarna pieprzu czarnego , liść laurowy , suszone grzyby i  przyprawy . Zalewamy zimną wodą i gotujemy około 2 godzin . 


Po upływie tego czasu gdy rosły mamy gotowy ,  przecedzamy przez sito . 
Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewka z rosołu oraz siekaną zieloną natkę pietruszki .  Doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz maggi . 

Podajemy z ulubionym makaronem .