06 kwietnia 2021

Babka budyniowa

 
 
4 jajka 
3/4 szklanki cukru 
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 budynie waniliowe (po 40 g)
3 łyżki mąki tortowej
1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
 
Keksówke (o wymiarach około 12x28 cm) wykładamy papierem 
do pieczenia lub foremkę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą .
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem 
do pieczenia . Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą 
masę , aż do potrojenia  objętości . Następnie zmniejszamy obroty robota na minimum i w kilku porcjach dodajemy suche składniki naprzemiennie z olejem . Na koniec łączymy z sokiem z cytryny . 
Pieczemy w temperaturze 180° C przez około 40 - 45 minut do tak 
zwanego suchego patyczka . Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika i dopiero wyciągamy 
i zostawiamy do wystudzenia . 
Gdy wierzch babki będzie zimny oprószamy cukrem pudrem
lub polewamy lukrem . 

Babkę budyniową można również upiec w foremce keksowej .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz