4 jajka
3/4 szklanki cukru
1
łyżeczka cukru waniliowego
4
budynie waniliowe (po 40 g)
3
łyżki mąki tortowej
1
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
Keksówke
(o wymiarach około 12x28 cm) wykładamy papierem
do pieczenia lub foremkę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą .
Mąkę przesiewamy
razem z proszkiem budyniowym i proszkiem
do pieczenia . Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą
masę , aż do
potrojenia objętości . Następnie zmniejszamy obroty robota na minimum i w kilku porcjach dodajemy suche składniki naprzemiennie z olejem . Na koniec łączymy z sokiem z cytryny .
Pieczemy w
temperaturze 180° C przez około 40 - 45 minut do tak
zwanego suchego patyczka . Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika i dopiero wyciągamy
i zostawiamy
do wystudzenia .
Gdy wierzch babki będzie zimny oprószamy cukrem
pudrem
lub polewamy lukrem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz