700 g mięsa z ud kurczaka
400 g piersi z kurczaka
2 łyżki jogurtu naturalne
3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawa do kebab Shoarma
przyprawy - papryka ostra , papryka słodka , pieprz czarny , curry , maggi , oregano , zioła prowansalskie ,
czosnek staropolski , pieprz grubo ziarnisty
Mięsa obieramy z kości i skóry (można kupić gotowe) .
Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plastry . Do mięsa dodajemy przyprawy , oliwę i jogurtu naturalny , dokładnie mieszamy . Pozostawiamy na około godzinę w chłodnym miejscu .
Po upływie tego czasu dokładamy mieszamy i mięso nabijamy na wykałaczki które wbijamy do cebuli . Nabijamy dość ciasno
i równo .
Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika
(wykałaczki do góry opieramy na kratce z piekarnika ) .
Pieczemy około 90 minut w 180 °C na funkcji góra dół .
Po upieczeniu kebabu pozostawiamy go jeszcze na około 20 minut
by mięsa się związało i przy krojeniu nie wyciekały z nich soki .
Kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki .
Mięso podajemy z ulubionymi dodatkami . W bułce i z surówka lub na talerzu z frytkami i surówka .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz