500 g pulpy z mango
1 jajko
80 g mąki pszennej
10 g mąki migdałowej
60 ml mleka 1,5 %
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mała łyżeczka cukru
olej- do smażenia
Pulpę (zblendowane mango ) z mango przekładamy do miski , dodajemy jajko , dokładnie mieszamy na koniec dokładamy resztę składników (mąkę migdałową można zastąpić zwykłą) mieszamy na gładką i jednolitą masę ( o konsystencji podobnej do gęstego ciasta naleśnikowego) . Pozostawiamy na około 30 minut .
Po upływie tego czasu na patelnie nalewamy niewielką ilość oleju , dobrze nagrzewamy i nakładamy łyżkę ciasta i smażymy około
7 minut na mniejszym ogniu następnie obracamy
na drugą stronę i smażymy kolejne 7 minut na złoty kolor .
I tak postępujemy do wykorzystania ciasta .
Gotowe placuszki odsączamy na papierze ręcznikowym .
Podajemy z cukrem pudrem lub zajadamy same placuszki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz