06 kwietnia 2021

Domowe Pieguski


1 1/2 szklanki mąki pszennej
100 g margaryny/masła 
1/2 szklanki cukru (można mniej) 
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

100 g czekolady (jednej rodzaju lub mieszane)
 
Przygotować wszystkie składniki .


Czekoladę pokroić w drobną kostkę .
Do miski wsypać mąkę pszenną , wrzucić jajko , wsypać cukier oraz pozostałe składniki . Dodać czekoladę . 


Następnie zagnieść wszystkie składniki i uformować wałeczki . Przy pomocy ostrego noża pokroić na plastry . Każdy plaster rozpłaszczyć ręką . 


Uformowane w ten sposób ciasteczka układamy na blachę wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w  temperaturze 180° C przez 12-15 minut . 


Po upieczeniu studzimy na kratce do całkowitego wystygnięcia . 



Babka budyniowa

 
 
4 jajka 
3/4 szklanki cukru 
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 budynie waniliowe (po 40 g)
3 łyżki mąki tortowej
1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
 
Keksówke (o wymiarach około 12x28 cm) wykładamy papierem 
do pieczenia lub foremkę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą .
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem 
do pieczenia . Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą 
masę , aż do potrojenia  objętości . Następnie zmniejszamy obroty robota na minimum i w kilku porcjach dodajemy suche składniki naprzemiennie z olejem . Na koniec łączymy z sokiem z cytryny . 
Pieczemy w temperaturze 180° C przez około 40 - 45 minut do tak 
zwanego suchego patyczka . Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika i dopiero wyciągamy 
i zostawiamy do wystudzenia . 
Gdy wierzch babki będzie zimny oprószamy cukrem pudrem
lub polewamy lukrem . 

Babkę budyniową można również upiec w foremce keksowej .