Biszkopt 24x35 cm
PONCZ
1/2 szklanki wody
sok z cytryny
1 łyżeczka cukru
MASA BUDYNIOWA
1/2 szklanki soku z cytryny (około 2-3 sztuki)
1 1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
200 g masła
PIANKA
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru pudru
1/2 l śmietanki 30% lub 36%
Masa budyniowa.: Sok z cytryny , woda i cukier zagotować ,
trochę wody zostawić na rozmieszanie budyniu . Zagotować , całość studzimy .
Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy partiami zimny budyń .
Gdy całość nam się połączy , wykładamy na biszkopt .
Pianka.: Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę
i wlewamy zimną galaretkę . Wykładamy na masę .
Na to herbatniki i lukier .
LUKIER.: sok z 1/2 cytryny i cukier puder ( ilość zależy od soku
z cytryny ) - mieszamy razem na jednolitą masę i polewamy herbatniki ułożone na cieście .
* Do ubitej śmietany zamiast galaretki można dodać żelatynę
rozpuszczoną , taką tężejącą . (( 2 łyżki na 3/4 szklanki wody )
2 łyżki żelatyny zalać lekko zimną wodą , rozmieszać następnie
wlać tak 3/4 szklanki gorącej wody , chwilę poczekać i zimne wlać do masy ) .
ciasto w przekroju |