CIASTO DROŻDŻOWE
2 szklanki mąki pszennej
35 g masła
25 g świeżych drożdży
2 żółtka
125 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/4 łyżeczki soli
NADZIENIE SEROWE
800 g sera twarogowego
2 żółtka
5-6 łyżek cukru
cukier waniliowy (32 g)
Drożdże pokruszyć w misce , dodać do nich po łyżce cukru i jogurtu naturalnego oraz 2 łyżki ciepłego mleka a na koniec łyżeczka maki pszennej. Zarobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia .
Masło rozpuszczam z mlekiem (ja wrzucam masło do mleka
i mieszam do rozpuszczenia) .
Żółtka dokładnie mieszam z cukrem .
Przesiać do miski mąkę , dodać sól , utarte żółtka , zaczyn drożdżowy i mieszamy do połączenia się składników na koniec dodajemy mleko z masłem . Mieszamy na jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką lub przełożyć do miski do wyrastania ciasta drożdżowego (polecam) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Twaróg rozgnieść widelcem dodać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka , mieszamy na jednolitą masę .
Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i przekładamy na blat oprószamy
mąka , dzielimy na dwie części . Z każdej części rozwałkujemy prostokąta o grubości około 3 do 4 milimetrów. Na każdy prostokąt wyłożyć porcje masy serowej która rozprowadzamy po całości .
Ciasto zawijamy na 3 (a'la ślimak) tak przygotowane ciasto dzielimy na paseczki .
I przekręcamy w pół .
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy bułki tak by się nie stykały podczas pieczenia .
Piec w temperaturze 180 °C przez około 30 minut .
Gotowe i wystudzone bułeczki można polukrować .