26 października 2021

Spaghetti po mojemu


600 g mięsa mielonego wieprzowego
1 mała cebula 
2 puszki pomidorów krojonych 
180 g przecieru pomidorowego
500 ml bulionu 
1 łyżeczka oliwy z oliwek 
2 łyżki podsmażonych pieczarek 
1 łyżeczka bazylii , ziół prowansalskich , przyprawa do mięsa (Knorr) 
przyprawy-pieprz , sól , papryka czerwona słodka 

makaron spaghetti 
żółty ser 
świeża bazylia 
 
Do garnku rozgrzewamy oliwę , podsmażamy mięso i cebule , smażymy mięso do utraty surowości dodajemy pieczarki 
(możemy je pominąć) oraz przyprawy , zioła prowansalskie , bazylia , przyprawa do mięs  . 
 
 
Smażymy jeszcze chwile dolewamy bulion dusimy około 40 minut . Doprowadzamy do zagotowania , dolewamy pomidory , przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku gotujemy około 10 minut . 
 
 
Gotowe sos podajemy z makaronem (możemy podać ze swoim ulubionym) , posypanym startym żółtym serem i liśćmi świeżej 
bazylii . 

22 października 2021

Zupa krem z brokuła


2 marchewki 
1 pietruszka 
3 ziemniaki 
1/2 selera  
500 g brokuły
1 mała por 
2 l rosołu czystego 
1 liść laurowy 
4 ziarna pieprzu czarnego 
2 ziarna ziela angielskiego 
przyprawy- sól,pieprz,maggi

płatki migdałowe 
groszek ptysiowy
śmietana 18%


Marchewka,pietruszka,korzeń selera,ziemniaki obieramy, myjemy 
i wrzucamy do garnka razem z ziarnami pieprzu, ziela angielskiego,liścia laurowego.Zalewamy rosołem i gotujemy od zagotowania około 20 minut na wolnym ogniu po tym czasie dodajemy umyta,pokrojona w grube plastry por (całą).Po chwili gotowania dodajemy obrana i rozdrobnioną brokułę gotujemy jeszcze około 10 minut . 

 
Po tym czasie wyjmujemy ziarna pieprzu,ziela angielskiego i liścia laurowego (polecam ja to nazywam leniwca, wrzucasz i wyciągasz wszystko razem,nie musisz łowić , POLECAM !!) . Zupę pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia następnie blendujemy na gładki krem.Doprawiamy do smaku przyprawami .

  
Migdały (ilość zależy od nas) wysypujemy na sucha patelnie 
i prażymy do lekko złotego koloru . 

Przepis na domowy groszek ptysiowy znajdziemy na blogu link poniżej ;
Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 


Gotowa zupę podajemy z pokruszonymi prażonymi migdałami , kleksem śmietany i posypana groszkiem ptysiowym . 
(możemy jeśli nie lubimy groszku podawać z grzankami) .


19 października 2021

Schab smażony na maśle


2 plastry schabu 
peklosól  
1/2 kostki masła 
 pieprz biały 
 
Mięso myjemy i osuszamy delikatnie . Następnie delikatnie rozbijamy i oprószamy peklosolą .
Pozostawiamy na około 12 godzin w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku (polewam zawetować w zgrzewarce próżniowej) . 
Po upływie tego czasu wyciągamy kotleta oprószamy pieprzem . 
Gdy mięso jest gotowe smażymy na delikatnie roztopionym maśle na ładny złotawy kolor z każdej strony , gdy obracamy na drugą stronę dodać niewielką ilość masła . 
 

Smażone mięso nie trzeba odsączać na ręczniku papierowym , możemy od razy nakładać na talerz . 

Gotowego schabu można podawać z tym co nam smakuje na przykład białymi kluskami , ziemniakami , surówką , kapustą 
na ciepło .