10 maja 2022

Miód z mniszka lekarskiego

  
500 kwiatów z mniszka 
2 litry zimnej wody 
2 kg białego cukru 
3 cytryny
 
Same kwiaty (bez łodyg i innych zanieczyszczeń) pozostawiamy na chwilę by robaki z nich wyszły następnie myjemy w wodzie 
i przekładamy do garnka do którego dolewamy wodę (na każde 0.5 litra kwiatków tyle samo wody) . Gotujemy około 20 minut od zagotowania . Ugotowane kwiaty odstawiamy na 24 godziny by wyciągnąć z kwiatów jak najwięcej . 
   
 
Następnego dnia wyjmujemy kwiaty z wody i mocno wyciskamy . Wodę inaczej mówiąc wywar z mniszka przelewamy do garnka . Wytłoczyny wyrzucić .
 
  
Do powstałego wywaru dodajemy cukier i sok z wyciśniętej , wyparzonej cytryny . 
Garnek z wywarem wstawiamy na gaz i gotujemy około 2 godzin by nabrał konsystencję lejącego miodu . 
  
 
Gorący i gotowy syrop wlewamy do wyparzonych słoików , obracamy do góry dnem , po zostawiamy do wystygnięcia . 
  
 
Tak przygotowany syrop można przechowywać przez rok . 
Można spożywać bezpośrednio lub rozcieńczony w wodzie , 
herbacie . 
 
Miód dobry jest na przeziębienie , stany zapale i pomaga w gojeniu ran i wiele innych zdrowych dla człowieka rzeczy . 

Mięso mielone z ryżem i warzywami


 
500 g mięsa mielonego wieprzowego
300 ml bulionu
80 g suchego ryżu 
1 łyżka przecieru pomidorowego 
100 g warzyw
1 łyżka oliwy z oliwek 
przyprawa do mięsa (Knorr) 
przyprawy - sól , pieprz , papryka słodka , oregano , maggi 
 
Mięso mielone podsmażyć na oliwie dodajemy przyprawy , gdy mięso straci surowość dolewamy bulionu i czekamy około 10 minut . 
Po upływie tego czasie dodajemy warzywa (u mnie mrożone z mieszanki do zupy warzywnej ( marchewka , groszek cukrowy , fasolka szparagowa , seler)) . 
Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut . 
 
  
Ugotowany ryż (gotujemy 10 minut żeby był lekko twardy) dodajemy do całości na koniec dokładamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku . 
Gotujemy jeszcze chwilę by ryż i warzywa był miękkie . 

02 maja 2022

Domowy kebab drobiowy

 
700 g mięsa z ud kurczaka 
400 g piersi z kurczaka 
2 łyżki jogurtu naturalne 
3 łyżki oliwy z oliwek 
przyprawa do kebab Shoarma
przyprawy - papryka ostra , papryka słodka ,  pieprz czarny , curry , maggi , oregano , zioła prowansalskie , 
czosnek staropolski , pieprz grubo ziarnisty
 
Mięsa obieramy z kości i skóry (można kupić gotowe) . 
Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plastry . Do mięsa dodajemy przyprawy , oliwę i jogurtu naturalny , dokładnie mieszamy . Pozostawiamy na około godzinę w chłodnym miejscu .
 
  
Po upływie tego czasu dokładamy mieszamy i mięso nabijamy na wykałaczki które wbijamy do cebuli . Nabijamy dość ciasno 
i równo . 
 

Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika 
(wykałaczki do góry opieramy na kratce z piekarnika ) .  
Pieczemy około 90 minut w 180 °C na funkcji góra dół . 
Po upieczeniu kebabu pozostawiamy go jeszcze na około 20 minut 
by mięsa się związało i przy krojeniu nie wyciekały z nich soki .

 
Kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki . 
 
Mięso podajemy z ulubionymi dodatkami . W bułce i z surówka lub na talerzu z frytkami i surówka .