500 g śledzia matiasów
4 ogórki konserwowe
1 duża czerwona cebula
3 łyżeczki ostrej musztardy sarepskiej
120 g ketchup łagodnego
2 łyżki oleju
szczypta ostrej papryki
szczypta pieprzu
mała łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Śledzia moczymy w wodzie około 3 godziny , dość często wymieniając wodę (według naszego gustu) .
Po wymoczeniu śledzia ocieramy delikatnie ręcznikiem papierowy
i kroimy w paseczki około 1.5 cm szerokości . Cebule , ogórek kroimy w kostkę .
Wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy przyprawy oraz ketchup , musztardę , olej . Wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku .
Gotowego śledzia posypujemy natka pietruszki i wkładamy do lodówki na kilka godzin , aby się przegryzł .
Śledzia podajemy ze świeżym pieczywem , ja osobiście jem jako sałatkę na śniadanie z plackiem tortellini .