29 października 2022

Kapustka kiszona z boczkiem


1/2 kg kiszonej kapusty 
1 marchewka 
1 średnia cebula 
300 g wędzonego boczku 
3 łyżki smalcu z boczkiem 
malutka szczypta ostrej papryki 
1 łyżka posiekanego koperku 
pieprz czarny 

Kapustę kiszona przekładamy do garnka (możemy wypłukać jeśli wolimy mniej kwaśna) . Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce 
o dużych oczkach , dokładamy ją do kapusty i gotujemy 
do miękkości .
Między czasie roztapiamy smalec z boczkiem  i kroimy w drobną kostkę cebulę  .


Miękką i gotową kapustę odcedzamy lecz pozostawiamy na dnie odrobinę wody . Do niej przekładamy cebule polewamy ją gorącym smalcem dodajemy posiekany koperek i doprawiamy 
do smaku pieprzem. 

 

24 października 2022

Smażone grzybki


Około 3 kg leśnych grzybów 
2 duże cebule 
2 warzywne kostki rosołowe 
2 liście laurowe 
4 ziarna ziela angielskiego 
4 łyżki margaryny (Palma z murzynkiem) 
przyprawy - sól , pieprz czarny , Vegeta , maggi 

Grzyby obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . 
Cebulę obieramy , rozdrabniamy w drobną kosteczkę , podsmażamy na margarynie na lekko złoty kolor następnie dodajemy grzyby , liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy . 


Smażymy do odparowania wody około 30 minut . Ponownie doprawiamy do smaku . 


Gotowe grzybki przekładamy do słoików .
Pasteryzujemy na średnim ogniu około 30 minut od zagotowania . 


Gotowe grzybami są idealne do sosu , jajecznic a nawet mięs .


22 października 2022

Surówka domowa


1 kapusta pekińska
1/2 czerwonej papryki
1/2 ogórka szklarniowego
1 mała puszka kukurydzy 
1 średnia marchewka 
1 łyżeczka posiekanego koperku 
1 saszetka sosu koperkowego 
1 łyżka oleju z pomidorami (Kujawski)

Kapustę kroimy drobno, przekładamy do miski .
Papryka , ogórek zielony kroimy w drobne paseczki , marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach . Wszystko dokładamy do kapusty na koniec dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę , koperek , saszetkę i olej . Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do przegryzienia około 10 minut .