21 stycznia 2023

Kapusta biała na ciepło


1 główka białej kapusty 
2 średnie marchewki 
15 pieczarek 
3 łyżki smalcu ze skwarkami
1 łyżka masła 
1 duża cebula 
2 łyżki posiekanego koperku 
1 liść laurowy 
6 kulek pieprzu czarnego 
4 kulki ziela angielskiego 
przyprawy - sól, pieprz, maggi, Vegeta, 

Pieczarki obieramy i kroimy drobno . Smażymy na patelni z dodatkiem masłem do odparowania wody . Odstawiamy na bok . 
Kapustę siekamy drobno, marchewkę obieramy , trzemy na tarce 
o dużych oczkach i dodajemy do kapusty . Kapustę z marchewką płuczemy pod bieżącą wodą następnie dolewamy odrobinę wody 
i gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego , 
pieprzu w ziarnach , ziela angielskiego . 
W między czasie roztapia my smalec i kroimy w kostkę obraną 
cebulę . 
Gdy kapusta z marchewką mamy miękka dodajemy pieczarki , cebule i zalewamy to gorącym smalec . Doprawiamy do smaku
przyprawami . Na koniec dodajemy posiekany koperek . 


19 stycznia 2023

Karkówka w sosie pomidorowym

 


1kg karkówki 
2 sosy Boloński (Dawtona) 
4 łyżki musztardy stołowej
3 średnie cebule 
6 ogórków konserwowych 
przyprawa do mięs (Knorr) 

Karkówkę kroimy na około 5 - 6 cm plastry i delikatnie rozklepujemy tłuczkiem do schabowy , następnie przekładamy na blaszkę lub naczynie żaroodporne , oprószamy przyprawą . 


Następnie mieszamy sos (pozostawiamy pół z jednego słoika) z musztarda , polewamy mięso z jednej i drugiej strony . Na gotowe mięso układamy pokrojone w plastry ogórki i cebule , polewamy pozostawionym sosem . 


Przygotowane mięso smażymy w piekarniku około 1 godziny w 180 °C (możemy pod koniec przykryć folią aluminiową lub pokrywką by góra nam się nie spiekła) .
Gotowe mięso podajemy z ulubioną surówką oraz ziemniakami . 


14 stycznia 2023

Poduszka budyniowa


5 jajek 
3 szklanki mąki pszennej 
1 szklanka cukru 
1 1/2 szklanki mleka 
1 szklanka oleju 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
3 krople aromatu waniliowego 

BUDYŃ 
3  sztuki budyniu waniliowego
2 3/4 szklanki mleka 3,2%
4 łyżki mleka 

DODATKOWO 
1 łyżeczka kawy 
2 łyżki kakao 

Budyń z cukrem rozprowadzamy w części mleka a pozostałą część zagotować . Do zagotowanego mleka dodać dobrze wymieszany proszek budyniowy oraz cukier i cały czas mieszając , zagotować . 
Do miski miksera wbić jajka dodać cukier . Ubić na puszysta masę , dodać aromat oraz wymieszana z proszkiem do pieczenia mąkę , olej mleko . Ciasto wymieszać na jednolitą masę i wylać do wyłożonej papierem formy (25x30 cm) . 


Na sitku wymieszać kawę z kakao i obficie zasypać wierzch wylanego ciasta . Przestygnięty budyń kłaść łyżką na zasypane ciasto . 


Piec w temperaturze 180 °C przez około 50 minut .