11 lutego 2023

Ciasto Zygfryd


BISZKOPT 
5 białek 
3 jajka
100 g cukru 
100 g mąki pszennej 
30 g kakao

KREM 
2 budynie waniliowe (po 40 g) 
300 ml zimnej wody 
2 łyżki cukru 
5 żółtek 
250 g margaryny (Palma z murzynkiem)
2 galaretki brzoskwiniowe
700 ml wrzącej wody 

DODATKOWO 
puszka brzoskwiń
200 g gorzkiej czekolady 
2 łyżki mleka 

Biszkopt: Białka ubijamy na puszystą, lśniącą masę następnie dodajemy powoli całe jajka oraz cukier. Całą masę miksujemy do momentu rozpuszczenie się cukru . Do jajecznej masy dodajemy przesianą i wymieszana z kakao mąkę . Całą masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników . Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy
( 25x30 ) , wyrównujemy . Pieczemy około 20 - 25 minut w 170 °C . 
Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy . 
Krem: Odlany syrop z brzoskwiniami ( około 300 ml ) wlewamy do garnka dodajemy cukier i zgotowujemy . W zimnej wodzie rozprowadzamy proszek budyniowy , dodajemy żółtka dokładnie mieszamy . Całość wlewamy do gotującego się soku , gotować jak budyń ( energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki ) odstawić do wystygnięcia . Miękką margarynę ucieramy mikserem dodajemy małymi partiami zimny budyń i mieszamy do połączenia się 
składników . Gotową masę wykładamy na zimny biszkopt . 


Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzi i zostawiamy do lekkiego zastygnięcia ( tak by była łatwo się wylewało ale nie była ciekła ) . Brzoskwinie z syropu kroimy w plastry i układamy na
krem budyniowy , lekko dociskamy by nam nie wypłynęły podczas zalewania galaretką . Gotową i lekko stężałą galaretkę delikatnie wylewamy na poukładane brzoskwinie i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia ( najlepiej na całą noc ) 


Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej . 
Po rozpuszczeniu chwilę pozostawiamy do przestygnięcia następnie przekładamy do rękawa cukierniczego ( można użyć woreczka ) ucinamy końcówkę tak by była malutka dziurka i łatwo wyciekała czekolada którą dekorujemy ciasto . Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady w chłodnym miejscu . 



taka miła niespodzianka mnie spotkała 

 

02 lutego 2023

Sałatka Gyros


2 średnie piersi z kurczaka 
1 cebula 
1/2 czerwonej cebuli 
1 mała puszka kukurydzy 
3 średnie ogórki konserwowe 
1/2 kapusty pekińskiej 
5 łyżek majonezu 
1 łyżka ketchup
3 łyżki oleju rzepakowy 
3 łyżki przyprawy gyros 
1 ząbek czosnku 

Kurczak kroimy w drobną kosteczkę , dodajemy przyprawę gyros 
i ząbek czosnek przeciśnięty przez praskę czosnek . Smażymy do stracenia surowości mięsa . Pozostawiamy do wystygnięcia . 
Kukurydzę odcedzamy z zalewy . 
Ogórek , cebulę czerwoną , paprykę kroimy w kostkę . Kapustę pekińska kroimy drobno . 

Składanie sałatki :
Większe pół kurczaka 
Cebula czerwona 
Odrobina kapusty 
Ogórek 
Kukurydza 
Majonez (tyle by posmarowania cała warstwę) 
Większą część kapusty 
Pozostałe mięso 
Papryka 
Majonez+ketchup (reszta) 
Odrobina kapusty 


Na górę można zrobić dowolną dekoracje .
Gotową sałatkę pozostawiamy warstwowo lub mieszamy przed samym podaniem . 

 

31 stycznia 2023

Peklowana polędwica w czerwonym winie


900 g polędwicy wieprzowej 
3 ząbki czosnku 
około 10 g soli peklującej 
50 g margaryny 
3 krople tabasco 
50 ml czerwonego wina 
1 łyżka musztardy (sarepska-ostra) 
1 łyżeczka tartego chrzanu 
1 łyżka mąki 
woda
przyprawy - pieprz czarny , papryka ostra , papryka słodka , maggi 

Polędwice kroimy na plastry o grubości około 4 cm następnie dodajemy sól peklując oraz czosnek przeciśnięty przez praskę 
i dokładnie mieszamy. 


Tak przygotowana polędwice przekładamy do szczelnego naczynia (jeśli mamy maszynkę do pakowania próżniowego - to polecam) . Peklujemy około 12 godzin w lodówce . 

polędwica
przed zapeklowaniem
polędwica
po zapeklowaniu
 
Prze peklowana polędwice obsmażamy na margarynie . Następnie dodajemy musztardę , kilka kropel tabasco i zalewamy winem . 
Tak gotowa polędwiczkę dusimy około 20 minut . 


Po upływie tego czasu polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego . Z pozostałości będziemy robić sos . 

Naszą bazą do zrobienia sosu będzie zredukowane wina oraz pozostałości po mięsie . 
W niewielkiej ilości mąki rozprowadzamy w wodzie i wlewamy do naszej bazy dodać również chrzan , zagotowujemy oraz ponownie doprawiamy do smaku .