13 maja 2023

Siekane kotleciki z kurczaka ze szpinakiem


600 g piersi z kurczaka
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g sera żółtego
6 kostek brykietu szpinaku 
2 ząbki czosnku 
przyprawy – sól , pieprz , maggi , słodka papryka , gałka muszkatołowej 

olej do smażenia 

Szpinak smażymy na łyżce oleju do odparowania wody następnie dodajemy gałkę muszkatołową oraz obrany , przeciśnięty przez prasę czosnek i smażymy około 5 minut do uwolnienia aromatu czosnku . Pozostawiamy do wystygnięcia . 


Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę , dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser , jajka , mąkę , przyprawy ( ja smażę jednego i kosztuję czy jest wystarczająco doprawiane ) i zimny szpinak , mieszamy wszystko dokładnie . 


Na patelni rozgrzewamy olej , nakładamy łyżka masę na kotlety i smażymy na złoty kolor 
z obu stron . Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy , żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu .

Gotowe kotleciki podajemy z ulubioną sałatką lub surówką idealnie pasują na domową imprezę . 


 Poniżej umieszczam link do wersji z pieczarkami ; 



09 maja 2023

Zupa jarzynowa z mięsem mielonym


około 1 litra czystego rosołu 
450 mieszanki warzywnej- np. Kalafiorowa
200 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 łyżka oliwy z oliwek 
1 biała część pora 
1 mały posiekany pęczek koperku 
przyprawy- maggi , słodka papryka , przyprawa do mięs (Knorr) , pieprz czarny 

W garnku na oliwie przesmażamy do stracenia surowości mięso mielone dodajemy przyprawy oraz pokrojoną w plastry por , po chwili dokładamy mieszankę warzyw . Smażymy około 7 minut . 
Do garnka dolewamy rosół . Zagotowujemy i gotujemy na mały ogniu około 10 minut . Dokładamy posiekany koperek i doprawiamy do smaku 
maggi i pieprzem . 

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 

06 maja 2023

Omlet a'la krokiet


3 średnie jajka 
pół kiełbasy wędzonej
1 mała cebula 
3 łyżki masła 
 sól
koper suszony 

Kiełbasę obieramy ze skóry , cebule obieramy i kroimy w kostkę przekładamy na patelnię dokładamy 2 łyżki masła , smażymy na złoty kolor  . Po usmażeniu przekładamy na talerz i odkładamy na bok . 


Jajka rozbijamy do miski i mieszamy to połączenia się żółtka z białkiem dodajemy szczyptę soli oraz koperku . Na tej samej patelni co smażyli my kiełbasę rozpuszczamy łyżkę masła i wylewamy jajka , smażymy do stracenia surowości na brzegach . W tym momencie nakładamy na środek podsmażoną kiełbasę i zwijamy jak krokieta .


Zwiniętego a'la krokieta smażymy na złoty kolor z każdej strony . 


Gotowego a'la krokieta poddajemy z ulubionymi dodatkami lub jako same danie .