27 maja 2023

Sałatka jarzynowa


8 średnich ziemniaków
5 marchewek
2 pietruszki
1/2 małego selera 
5 jajek 
4 ogórki konserwowe 
80 g konserwowego groszku
80 g konserwowej kukurydzy
1 małe kwaśne jabłko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
1 por ( biała część ) 
1 łyżka musztardy
4 łyżki majonezu 
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego 
1 łyżka Vegety 
przyprawy - sól , pieprz czarny 

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości , następnie studzimy , odbieramy i kroimy w średnia kostkę . 
Marchewkę , pietruszkę , seler odbieramy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem Vegety , liścia laurowego oraz ziela angielskiego , studzimy . Kroimy w średnia kostkę ( podobną do ziemniaków ) , studzimy . Jajka gotujemy na twardo następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę . Ogórki , jabłko kroimy w drobną kostkę ( podobną do jajka ) . Por kroimy w bardzo drobną kostkę .
Groszek i kukurydze odcedzamy z zalewy . 


Wszystko przekładamy do jednej miski , dodajemy musztardę , majonez , natkę pietruszki oraz sól i pieprz . 


Po dokładnym wymieszaniu doprawiamy do smaku i pozostawiamy około godziny w lodówce do przegryzienia . 

24 maja 2023

Gyros drobiowy


2 piersi z kurczaka
1 mała cebula
Olej 
2 łyżki Przyprawy gyros 
przyprawy - papryka ostra , zioła prowansalskie , curry 

Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości paski , przekładamy do miski dodajemy przyprawę gyros oraz po szczycie papryki ostrej , ziół prowansalskich oraz curry . Polewamy olejem , dokładnie mieszamy 
i pozostawiamy na około 30 minut do przegryzienia . Po upływie tego czasu mięso przekładamy na patelnię i obsmażamy do stracenia surowości . Dokładamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy około 20 minut z każdej strony , mieszamy od czasu do czasu . 


19 maja 2023

Surówka z młodej kapusty i ogórka


1 średnia główka młodej kapusty 
1 zielony ogórek szklarniowy 
2 marchewki 
1 łyżka posiekanego koperku / pietruszki 
1 łyżka śmietany 18 %
2 łyżki majonezu 
sól , pieprz

Kapustę szatkujemy na drobno posypujemy delikatnie solą i pozostawiamy na około 20 minut do puszczenia soku . W między czasie kroimy ogórka w plastry lub pół plastry ( środek wydrążamy ) a marchewkę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach . 
Gdy kapusta puści soki dodajemy resztę warzyw oraz koperek / pietruszkę  . 


Do całości dodajemy majonez i śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem . 

Gotową surówkę od razu konsumujemy .