KRUCHE CIASTO
220 g mąki pszennej
150 g masła
80 g cukru pudru
2 małe żółtka
NADZIENIE JABŁKOWE
8 średnich jabłek
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
cukier puder do posypania
Nadzienie jabłkowe.: Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne . 5 jabłek kroimy w drobną kostkę a 3 ścieramy na tarce o dużych oczkach .
Całość przekładamy do garnka dosypujemy cukier, cynamon i wlewany sok z cytryny . Całość smażymy do odparowania soku .
Kruche ciasto.: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto . Formujemy kulę , zawijany w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut .
Schłodzone ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy , rozwałkowujemy na około pół centymetra , wycinamy kółka i wylepiamy foremki do mini tartaletek .
Trochę ciasta pozostawiamy na paski do dekoracji które będziemy układać na jabłka a następnie zapiekać .
Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach , ponownie wkładamy do lodówki około 20 do 30 minut w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C .
Tartaletki przed włożeniem do piekarnika obciążamy grochem , kulkami ceramicznymi . Podpiekamy 20 minut , wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia .
Wyciągamy z foremki . Następnie do środka pod pieczonych korpusów nakładamy nadzieje jabłkowe na górę układamy kilka pasków ciasta .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20 minut na złoty kolor . Ciepłe tartaletki są dość miękkie lecz z upływem czasu zrobią się kruche .
Upieczone tartaletki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia , przed podaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem i dekorujemy listkiem mięty .