03 czerwca 2024

Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami i jajkami


400 g śledzi wiejskich 
2 łyżki cebuli ze śledzi 
5 jajek 
150 g marynowanych pieczarek 
3 ogórki konserwowe 
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanego koperku 
1 mała łyżeczka pieprzu grubo ziarnistego 

Jajka gotujemy na twardo , obieramy , dokładnie studzimy . 
Śledzia kroimy w około 2 cm paski przekładamy do miski , cebulę ze śledzi kroimy na mniejsze kawałki , ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę , zimne jajka przeciskamy przez krajaczke od warzyw , wszystko przekładamy do jednej miski . 


Do całości dokładamy koper , majonez i grubo mielony pieprz , dokładnie mieszamy . 
Gotową sałatkę pozostawimy do przegryzienia w lodówce . 

01 czerwca 2024

Szarlotka sypana


CIASTO
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszki manny
1 szklanka białego cukru
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE
1 1/2 kg obranych jabłek
6 łyżek wody
1 mała łyżka cukru

150 g masła 82%

cukier puder do posypania

Jabłka obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dolewamy wodę i dusimy do miękkości , dodajemy cukier który można pominąć (jeżeli jabłka są słodkie) , przekładamy na sitko .


Składniki na ciasto mieszamy w misce i dzielimy na 3 szklanki o pojemności 250 ml takiej samej co odmierzali składniki .


Formę (u mnie rant cukierniczy o wymiarach 18x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia a na dno wysypujemy równomiernie jedna z trzech części ciasta następnie wykładamy połowę jabłek (jeżeli jabłka mają dużo soku , odciskamy z ich nadmiaru) które delikatnie posypujemy cynamonem . Na wyłożone jabłka wykładamy równomiernie druga z trzech części ciasta . Na ciasto wykładamy pozostałe jabłka które również delikatnie posypujemy cynamonem. Na jabłka wysypujemy równomiernie resztę ciasta .


Masło roztapiamy (tak by nie przypaliło się ) , ciepłe wylewamy na ciasto , następnie robimy wykałaczką dziurki by masło wpłynęło w głąb ciasta .
Pieczemy w temperaturze 170° przez 50 do 60 minut . Następnie po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia .



Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem . 
 

Kurczak w sosie szpinakowym z makaronem


400 g filetu z piersi kurczaka
400 g szpinaku
2 duże ząbki czosnku
50 ml śmietanki 18%
2 plastry sera żółtego- Mazdamer
500 ml bulionu 
Oliwa z oliwek
200 g makaronu świderki 
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
 po prowansalsku 
przyprawy-pieprz , słodka i ostra papryka czerwona ,
sól , 
czosnek suszony , tymianek , 
gałka muszkatołowa , maggi 

Pier z kurczaka kroimy w drobne paseczki , posypujemy przyprawa do kurczaka po prowansalsku , obficie pieprzem oraz słodka papryka , duża szczypta ostrej papryki , tymianku , suszonego czosnku i soli , mała szczypta gałki muszkatołowej dokładnie mieszamy , polewamy oliwa i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia . 
Po upływie tego czasu kurczaka smażymy na złoty kolor z każdej strony . Po usmażeniu kurczaka dokładamy szpinak , smażymy do odparowania wody ze szpinaku , następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut . 

Po odparowaniu wody i usmażeniu czosnku do całości wlewamy bulion i gotujemy około 20 minut na małym ogniu , do lekkiego zgęstnienia sosu . 



Do całości dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i wlewamy śmietankę , dokładnie mieszamy , doprawiamy do smaku solą , maggi i pieprzem .

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju 3 minuty (musi być jeszcze twardy) . Ugotowany , odcedzony makaron dokładamy do szpinaku , dokładnie mieszamy i gotujemy około 7 do 10 minut do miękkości makaronu .