13 maja 2021

Pizza na dwa sposoby


Pizza , hmm moja krótka historia powstania mojej pierwszej pizzy . 
Kamień kupił mi mój wspaniały mąż . Pierwsza pizza nie wyszła idealnie ale za to smaczna . Druga już była lepsza wyglądowo jak i smakowo , chodź ciężko było ja zsunąć z łopatki na kamień ale od czego się ma męża u boku i przyszedł z pomocą . Kolejną pizzę na blaszce robiłam mojemu bratu który mi wiercił i wiercił jak to mówią dziurę w brzuchu i trzeba było mu zrobić . Wyszła jak widać na zdjęciu wyżej , smakowała również dobrze jak wygląda .


Pizza z blachy z mięsem mielonym i pieczarkami
   
Pizza z boczkiem i kiełbasą , cebulą z kamienia 
  
300 g mąki na Pizza typ " 00 " (polecam Basie) 
3/4 szklanki ciepłej wody 
10 g świeżych drożdży 
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
płaska łyżeczka soli 
 
W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże . Do miski wsypać mąkę , sól , wlewamy rozpuszczone drożdże i olej . Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji . Energicznie wyrabiamy ciasto , aż będzie odklejać się od dłoni . Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut .
Mieszamy ponownie ciasto i wygniatamy ciasto na kształt pizzy 
(chodź widać na zdjęciu jaki może być kształt) lub też wygniatamy blaszkę w której będziemy piec pizzę . 
Ciasto smarujemy sosem , dajemy ser ulubione dodatki 
i ponownie ser .
Piec na kamieniu około 15-20 minut w 180° C 
Piec na blaszce około 3 minut w 180° C .
 
 Mój sos to ( zleży od wielkości pizzy ) 
mały słoik przecieru pomidorowego 
3 łyżki ketchupu 
mniejsze pół łyżeczki ziół prowansalskich , bazylii , 
szczypta cukru 
szczypta ostrej papryki (jeśli chcemy trochę pikanterii) 
 
Wszystkie składniki mieszamy do połączenia się składników i smarujemy spód pizzy .


10 maja 2021

Kapslon drobiowy

 
 Na 5 foremek aluminiowych 
 
6 pojedynczych piesi z kurczaka 
1 przyprawy kebab-gyros  
1 przyprawa kebab 
1 łyżeczka papryki słodkiej 
1 łyżeczka vegety 
olej rzepakowy 
 
   DODATKOWO 
300 g sera żółtego 
około 1 kg frytek prostych 
 
  SAŁATKA 
pół sałaty lodowej 
kilka pomidorków koktajlowe
cebula czerwona 
mała puszka kukurydzy 
pół papryki czerwonej 
ogórek szklarniowy 
 
   SOS KETRZUPOWO-MAJONEZOWY
6łyżki majonezu 
6 łyżki ketchupu 
  
   SOS CZOSNKOWY 
200 g jogurtu naturalnego gęstego
3 łyżki śmietany 18 %
3 łyżki majonezu 
2 małe ząbki czosnku 
szczypta cukru pudru
szczypta białego pieprzu
łyżeczka koperku posiekanego 
  
Mięso kroimy w drobne paseczki i przyprawiamy przyprawami i zalać lekko olejem i zostawiamy do przegryzienia . Gdy mięso się przegryzie to smażymy na złoty kolor . 
Studzimy .
 
           
                                  
  SAŁATKA ; 
Sałatę kroimy w średnie kawałki . Ogórek obieramy , paprykę  kroimy w kostkę . Cebulę w piórka lub pół piórka . pomidorki kroimy w ćwiartki . Wszystko przekładamy do jednaj miski . Kukurydzę odcedzamy i dokładamy do całości . Mieszamy wszystko razem . 
 
Frytki pieczemy na złoty kolor .
Sera żółty trzemy na tarce o grubych oczkach .
  
 Składanie kapslon - a 
  
Frytki - mięso - ser żółty = wszystko zapiekamy około 20 minut . 
Gdy się zapiecze polewamy sosem ketchupowo - majonezowym i na to dajemy sałatkę i polewamy sosem czosnkowym i układamy parę kawałków cebuli . 
 

08 maja 2021

Francuskie a'la pizzerinki oraz mięsno-warzywne kulki w cieście francuskim

 
Francuskie a'la pizzerinki
 
2 filety z piersi z kurczaka 
6 ogórków konserwowych
1 papryka czerwona 
1/2 kg usmażonych pieczarek 
200 g sera żółtego 
ketchup 
przyprawa curry 
 
Kurczak kroimy w drobną kostkę i smażymy w przyprawie curry . 
Ogórki , paprykę i ser żółty kroimy w drobną kostkę dodajemy kurczaka i pieczarki , wlewamy do całości ketchup tyle żeby połączyło składniki w całość . 
Całość zawijamy w ciasto francuskie , taki rulonik i nacinamy 
w paru miejscach . 
 

Przed pieczeniem smarujemy żółtka jajka 
(można posypać sezamem) .
Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 170-180 °C .

Mięsno - warzywne kulki w cieście francuskim 
 
1/2 kg mięsa mielonego 
1 jajko
po kawałku papryki czerwonej , żółtej , zielonej 
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 
1/2 pora
1 czerwona cebula (może być biała)
opakowanie ciasta francuskiego (duże)
przyprawy ; sól , pieprz , majeranek , tymianek , 
papryka ostra i słodka , gałka muszkatołowa 
 
Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawiamy do smaku .
Paprykę i cebulę kroimy w drobniutką kostkę . Por siekamy 
a kukurydzę odcedzamy z zalewy .
Warzywa dokładnie mieszamy z mięsem .
Z masy mięsa formujemy kuleczki . Najlepiej ręce posmarować olejem , wówczas łatwiej jest uformować mięso .
Z ciasta francuskiego wycinamy około pół centymetrowe paseczki które obtaczamy na około mięsnej kuleczki .
Gotowe kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Przed pieczeniem kulki smarujemy roztrzepanym żółtkiem jajka (można posypać sezamem lub czarnuszką) .
Pieczemy przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym
do 180 °C .

  Taka przystawka smakuje na ciepło jak i na zimno .