500 g mięsa mielonego z szynki
1 jajko
25 g kaszy manny
łyżeczka przyprawy do mięs (Knorr)
pół łyżeczki Vegety
szczypta pieprzu
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
DODATKOWO
1/2 kg pieczarek
50 ml śmietanki
łyżka maki pszennej
300+50ml zimnej wody
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz biały
maggi
około 200 g makaronu tagliatelle
pół pęczku natki pietruszki
Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy przyprawy , jajko oraz kaszę mannę . Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Z masy mięsnej formujemy małe pulpety (około 20-30 g ) smażymy na oleju/oliwie (na małej ilości) na złoty kolor .
Pulpety przekładamy do miseczki .
Na tłuszczu co pozostał z pulpetów obsmażymy pokrojone w plastry pieczarki . Gdy pieczarki będą puszczać wodę dusimy chwilę do miękkości . Dolewamy odrobinę wody, dokładamy pulpety , wlewamy śmietankę, zagotowujemy . Dusimy
około 15 minnut na małym ogniu.
Na koniec dodajemy zawiesinę (50 woda+mąka i dokładnie wymieszać) ponownie zagotować .
Dusimy około 15 minut od zagotowania. Na koniec posypujemy drobno posiekaną natka pietruszki .
Na talerz układamy odrobinę makaronu i polewamy sosem pieczarkowym z pulpetami .