500 g fileta z ryby (u mnie Miruna)
1 czerstwa mała bułka
1 jajko
Olej 3 ziarna (Kujawski)
1 łyżka śmietany 18%
1 duża biała część pory
1 łyżka posiekanego koperku
mała szczypta tymianku
przyprawy - sól , pieprz , maggi , Vegeta
bułka tarta
woda + mleko do namoczenia bułki
Bułkę na moczymy w wodzie z mlekiem (ilość zależy od naszej bułki która musi być cała zamoczona) pozostawiamy chwilę następnie dość mocno odciskamy .
Rybę kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na maszynce do mięsa na koniec mielimy odciśniętą bułkę .
Do całości dodajemy jajko, około jednej dużej łyżki bułki tartej oraz dość solidną szczyptę soli i pieprzu , mała szczyptę tymianku Vegety . Całość dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy około 10 minut do przegryzienia .
Po upływie tego czasu formujemy klopsiki (u mnie każdy około 20 g) , następnie panieruje my w samej bułce tartej .
Klopsiki obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na lekko złoty kolor . Po obsmażeniu przekładamy na talerz .
Na patelnię w której obsmażamy się klopsiki wrzucamy pokrojoną w plastry por i smażymy do momentu jak por puści soki i lekko się zeszkli . Na sam koniec dodajemy śmietanę . Gotujemy całość około 5 do 8 minut .
Do powstałego sosu ze śmietany i pora wrzucamy nasze pulpeciki , dodajemy koperek oraz przyprawy do smaku ( pieprz , maggi ) . Całość delikatnie mieszamy , tak by nie uszkodzić naszych
pulpicików . Dusimy całość 15 minut .
Gotowe danie jemy z ulubionymi dodatkami typu ziemniaki ja osobiście uwielbiam same pulpeciki z dużą ilością pory .